Sotec PAM systeem

Het Sotec PAM systeem is een eenvoudig meetsysteem dat in samenspraak met meetspecialisten en gebruikers van spooronderhoudsmachines tot stand is gekomen. Het meetsysteem is geschikt voor meerdere metingen, waaronder:

  • het meten van de “h” en “v” maat binnen het Permanente Vastlegging Systeem (PVS) op basis van meetpunten op bovenleidingmasten;
  • het meten de afstand tussen spoorstaaf en perronranden;
  • een derde, nog in overleg met de klant te definiëren meting.

Het PAM meetstatief bestaat uit een magneetvoet die op de spoorstaaf wordt gezet en door de magneten in de juiste positie wordt gehouden. Op een vaste afstand boven de magneetvoet bevindt zich een laser meetunit die de afstand vanaf de laserpositie tot aan het reflectiepunt vaststelt om vervolgens deze afstand met gebruik van nauwkeurige hoekmeters en softwareberekeningen om te zetten in een zuivere “h”- en “v” maat.

Boven op de knikarmconstructie van het meetstatief bevindt zich het display met uitlees- en bedienfunctie. Datagegevens worden opgeslagen op een dataplug die speciaal vervaardigd is voor het werken in weer en wind langs het spoor.

Op de onderstaande foto is het meetapparaat en de beoogde werking bij het PVS systeem weergegeven. De knikarmconstructie maakt het mogelijk om de hoogte het display voor de gebruiker in een persoonlijk gewenste stand te positioneren zonder de meting te beïnvloeden.

pam

De nauwkeurigheid die met het systeem kan worden behaald bedraagt 3mm op een meet afstand van 3 meter.

PAM display
Het display van het Sotec PAM systeem is eenvoudig en waterdicht uitgevoerd. De bediening is zodanig vereenvoudigd dat na een korte uitleg iedereen met het systeem metingen kan uitvoeren. Er hoeft niets te worden ingesteld. Na het inbrengen van de dataplug kan meteen worden gemeten. Het menu wijst zichzelf en er zijn geen databewerkingen mogelijk, waardoor metingen altijd eenduidig en niet manipuleerbaar zijn door de bedienaar.

PAM reflectoren
Bij het meetsysteem worden standaard twee reflectoren meegeleverd, te weten de PVS- en Perronrand reflector. De namen geven al een indicatie bij welke meting de reflectoren dienen te worden toegepast.

PVS reflector: De PVS reflector wordt geplaatst over de PVS-bout op de bovenleidingmast. De waterpas op de reflector maakt het mogelijk om de zwarte lijn van de reflector waterpas op te stellen (zie onderstaande foto). De reflector is speciaal breed uitgevoerd, waardoor de positie van het meetsysteem op de spoorstaaf ten opzichte van het PVS-punt iets minder nauwkeurig hoeft te zijn, waardoor gebruiksgemak en meetsnelheid worden vergroot.

Perronrand reflector: De perronrand reflector wordt ter plaatse van de uit te voeren meting op de rand van het perron gelegd. In de software van het systeem is een correctiefactor op genomen die de dikte van de reflector uit de meting verwijderd, waardoor een zuivere “h” maat wordt gegenereerd tot aan de rand van het perron.

De industriële dataplug is robuust uitgevoerd en speciaal gekozen voor de omgeving waarin de meetapparatuur wordt toegepast. De plug is waterdicht en kan bij vervuiling onder de kraan worden schoongemaakt, afgedroogd en direct weer worden gebruikt.

USO-software programma
Voorafgaand aan de meting in het veld kan een dataplug worden geladen met kenmerken en Sol-waarden van alle meetpunten. Het is tijdens het meten dan alleen nog een kwestie van het juiste meetpunt selecteren en op de knop drukken. Het systeem slaat, bij het accepteren van de meting, de gemeten waarden direct op de dataplug op. Bij het opslaan van de meting worden ook direct de verschillen tussen Sol- en Ist-waarde opgeslagen. Deze waarden zijn direct input voor stopmachines. Metingen zijn op te slaan als .uso file of te exporteren naar Microsoft Excel voor verdere verwerking in bijvoorbeeld database, trendgrafieken of op leverrapportages.

uso

Voordelen van het systeem

  • Licht gewicht, handzaam en eenvoudig in gebruik;
  • Nauwkeurig in vergelijk met andere gangbare PVS meetsystemen;
  • Eenvoudige bediening (iedereen kan het systeem bedienen);
  • Gegevensopslag in robuuste waterdichte datapluggen;
  • Automatische digitale verwerking van meetgegevens (SOLL en IST waarden);
  • Compatibel met Microsoft Excel

sotec

 

 

 

 

 

 

 

pam

PAM display

 

pvs

PVS reflector

 

data

industriële dataplug